Kursnivåene

Hvis du skulle synes at det er vanskelig å bestemme riktig nivå, ta en titt på Kursnivåvelger

Hvalmerket-dykkekurs
Hvalmerkekursene fokuserer på kjernefunksjonen "Dykke", som innebærer at man skal kunne dykke kroppen under vann. For å lære å svømme må eleven kunne oppholde seg under vann - dykke, og orientere seg der. Dette innebærer også at man kan kontrollere pustingen: puste inn - dykke under - se og orientere seg - komme opp - puste ut og inn.

Etter endt kurs skal elevene beherske blant annet å kombinere hopp fra bassengkanten - dykke - orientere seg under vann - hente gjenstander til overflaten.

Skilpaddemerket-flytekurs
Skilpaddekursene fokuserer på kjernefunksjonen "Flyte", som innebærer at man opplever oppdriften i vannet. Den bevisste opplevelsen av at vannet "bærer" kroppen er helt sentral i svømmeopplæringen. Flytingen påvirkes av kroppens holdning, og ikke minst pusting. Forutsetningen for å flyte er at mest mulig av kroppen er under vann. Derfor følger flyting etter dykking.

Etter endt kurs skal elevene beherske blant annet å flyte som en pil på magen og på ryggen, med armene strukket frem, i minst 15 sekunder på hver side.

Pingvinmerket-glikurs

Pingvinkursene fokuserer på kjernefunksjonen "Gli", som innebærer at man flyter i bevegelse, enten under vann eller i overflaten. Det gir eleven mulighet til å erfare vannets motstandskraft. Å gli forutsetter at eleven kan holde pusten og flyte.

Etter endt kurs skal elevene beherske blant annet å kombinere aktiviteten hoppe - flyte opp - innta linjeholdning på magen i vannflaten - gjøre crawlbeinspark med armene strukket frem - dreie over på ryggen - gjøre beinspark i linjeholdning og puste.

Selungenmerket-svømmekurs
Selungenkursene fokuserer på kjernefunksjonen "Fremdrift", som innebærer at man skaper fremdrift i vannet ved hjelp av arm- og beinbevegelser. Målet er å nytte motstandskraften i vannet slik at bevegelsene fører til fremdrift.

Etter endt kurs skal elevene beherske følgende:

- Stupe uti på dypt vann - svømme 12,5 meter på magen - skifte retning - svømme 2-3 meter mot startstedet - stoppe - flyte i 30 sekunder - svømme på ryggen tilbake til utgangspunktet.

Selmerket-Rekrutt 2
Elevene skal gjennom de videregående kursene utvikle allsidighet innen svømming og livredning.
- Kunne svømme crawl og rygg på̊ et videregående nivå̊

- Kunne, etter fraspark fra veggen, svømme 25m crawl «overlapp» med plate/ring/nuddel (flytepinne), med pusting

- Kunne utføre en ryggstart, gli under vann, svømme 10m rygg beinspark
- Livredning/førstehjelp

Sjøløve-Rekrutt 2

- Kunne utføre butterflybevegelsen (delfinbevegelsen)

- Kunne utføre 10m delfinbevegelse på mage i vannflaten, med armer langs siden og strukket foran hodet

- Kunne utføre åpen vending i bryst, hvor man svømmer minimum 5m inn mot vegg og 5m ut fra vegg i god linjeholdning

- Livredning/førstehjelp

Delfin-Rekrutt 1
- Kunne svømme butterfly grovkoordinert
- Kunne utføre 8 butterflybeinspark under vann med god linjeholdning

- Kunne utføre 3 kick under vann for deretter å svømme butterfly uten pust, totalt 10m

- Kunne svømme 15m brystbeinspark med delfinbevegelse, hvor fotbladene er vinklet ut gjennom hele sparket (med plate eller annet flytemiddel)

- Kunne svømme 25m bryst med delfinbevegelse, grovkoordinert

- Livredning

Her begynner også svømmerene å være med på lokale rekruttstevner!

Hai- Rekrutt 1

- Kunne utføre undervannskick, starter og alle vendinger

- Kunne grunnleggende livredning i vann

- Kunne svømme 10m butterfly, utføre korrekt vending, og deretter svømme 10m rygg