Fakta om svømmeopplæring

• I følge Norges svømmeforbund vil det ta mellom 40-60 timer å lære et barn å svømme. Dette kommer selvfølgelig an på hvor mye barnet mestrer fra før, og hvor vanntilvent barnet er.
  • Ved gjennomføring av de ulike nivåene vil barnet mestre viktige ting som er med på å skape en god svømmeopplevelse og progresjon. Både dykking, flyting og linjeholdning er viktige elementer å mestre for å lære seg å svømme.
  • Barna vil lære seg crawl og rygg som første svømmeart. Det er først på videregående nivå at barna vil lære seg bryst. Bryst er den mest avanserte svømmearten av de 4, fordi bryst krever enormt med koordinasjon og teknikk. Det er også viktig at barna lærer seg å bli trygge på å ha hodet under vann, og hvordan de raskest kan ta seg frem i vannet ved hjelp av flyteøvelser og riktig linjeholdning.
  • Etter endt og godkjent selungenkurs (det øverste nivået på begynnernivå) skal barna ut og svømme i det store bassenget. Overgangen er stor, og det er derfor noen barn som kanskje må gå et kurs flere ganger før de er klare for å svømme ute i det store bassenget.
  • Barna regnes som svømmedyktige etter endt og bestått selkurs (videregående 1).
  • I terapibassenget er det ca. 33 grader og i 50-meteren ca. 28 grader.
  • Det er lurt at barna har med seg svømmebriller. Fra pingvin og oppover er det greit om disse sitter klare før barnet starter timen. På de lavere kursene kan barna ha med seg brillene, og de vil få beskjed av instruktøren når det er greit å bruke dem.
  • Dere voksne er hjertelig velkomne til å være til stede på kanten ved terapibassenget, første og siste kursdag. De resterende kursdagene ønsker vi at dere oppholder dere i kaféen eller andre steder i hallen. Aldersgrensen for å være alene i hallen er 10 år, så alle barn som er under denne aldersgrensen er nødt til å ha en ledsager over 18 år med seg inn i badeanlegget. Spør i resepsjonen etter ledsagerbillett. Hvis dere ønsker å svømme, må dere betale inngangsbillett. Hvis svømmeklubbens foreldre benytter ledsagerbillett og likevel svømmer, vil det ødelegge for klubbens forhold til badet. Vil dere tegne årsabonnement, har klubben firmaavtale med badet om dette.
  • Når kursrunden nærmer seg avslutning, vil dere kunne gå inn på eget barn på tryggivann og finne hvilket kurs instruktørene anbefaler videre. Dere vil da ha en fortrinnsrett til å melde dere på aktuelle kurs før dette kurset blir åpent for påmelding for nye deltakere. Der vil få beskjed før kurset legges ut for påmelding, slik at dere kan benytte fortrinnsretten.
  • Etter at barnet har fullført det høyeste kursnivået (videregående 4-hai) vil det bli tilbudt å fortsette på Rekruttnivå. Ved spørsmål vedrørende rekrutt, ta kontakt med kursansvarlig.
  • Barn med funksjonsnedsettelser har også mulighet til å delta på ordinære kurs. Dette bør informeres om ved påmelding. Noen av instruktørene er utdannet som instruktør for barn med funksjonsnedsettelser.

Les mer om kursinformasjon i FORELDREMAPPEN